Rólunk


A Szökős Néptáncegyüttes 1988-ban, Kőszegen kezdte meg művészeti munkáját, Gerlecz László vezetésével. Működését 1993-tól Szombathelyen folytatja, ahol a Berzsenyi Dániel Főiskola, később Nyugat-magyarországi Egyetem, napjainkban pedig az ELTE Savaria Egyetemi Központ vált otthonává.

Együttesünk a kárpát-medencei magyarság hagyományainak hiteles színpadi megjelenítésével ért el szakmai sikereket, s rövid időn belül Vas megye meghatározó folklórműhelyévé vált. Művészeti programunkat az autentikus, élményszerű előadásmód jellemzi – repertoárunkat táncszínházi produkciók gazdagítják.

Bő három évtizedes történetünk során Európa számos országában bemutattuk műsorunkat, emellett kiemelt feladatunknak tekintjük a külhoni magyar közösségekkel való kapcsolattartást. Táncosaink legjelentősebb nemzetközi sikere a lengyelországi Zakopanéban elnyert “Arany Fokos”-díj (2017), s büszkék vagyunk az Ajka, Balatonföldvár, Körmend, Tatabánya és Zalaegerszeg néptánc-fesztiváljain szerzett több mint 30 elismerésre is. 2016-ban elnyertük a Martin György Néptáncszövetség “Kiváló Együttes” minősítését, 2017-ben pedig bemutatkozhattunk a “Fölszállott a páva” műsorán.

A Szökős 2014 óta működtet táncházsorozatot – 2020-ig az Agora Szombathelyi Kulturális Központ szakmai partnereként –, színteret nyújtva ezzel az UNESCO által is elismert “táncház módszer” továbbélésének. Táncházaink a még működő, tradicionális falusi bandák, valamint a hazai folkélet kiváló zenekarainak, táncmestereinek megismerésére adnak lehetőséget – a gyermek, az ifjúsági és a felnőtt korosztály számára.

Együttesünk 2013 óta folytat együttműködést a Reményik Sándor Evangélikus Általános és Művészeti Iskolával, mely azóta utánpótlás-bázist jelent számunkra. Kitűnő szakmai és baráti kapcsolatot ápolunk a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttessel, melynek közössége elhivatott társunk a vasi folklórörökség felkutatásában, színpadi feldolgozásában.
A Nyugat-magyarországi Néptáncszövetség és a Martin György Néptáncszövetség tagjaként tevékenyen szerepet vállalunk régiónk néptáncéletének szervezésében, gazdagításában.

Együttesvezető: Gaspari Gábor
Művészeti vezető: Molnár Péter (örökös aranysarkantyús, a Népművészet Ifjú Mestere)
Asszisztens: Tóth Bianka (Vincze Ferenc-díjas táncos)

Műsorunk:

“Áll a virgina a tápai Budligyárban”
 (Molnár Péter)

“Betyárgyerek, sej-huj” – pásztortáncok Somogyból (Czigány Tamás)
Felverés és próbatánc Kalotaszegen (Molnár Péter)
Forgácsék tánca – emlékek az őriszentpéteri cigánysorról (Molnár Péter)
Görbe este (Molnár Péter)
„Gyertek, fiúk!” – széki legények és legénykék (Molnár Péter)
“Ha bemegyek a rimóci kocsmába…” (Molnár Péter)
„Ha úgy akarad, hagy szeressen…” – Küküllő menti táncok (Molnár Péter)
A kajtár pap (Molnár Péter)
Két tánc Füzesen (Molnár Péter-Vass Oszkár)
Nemeskolta 1959 – Gróf István és felesége tánca (Molnár Péter)
Sámsoniak (Molnár Péter-Takács Ádám)
Tóték tánca – tisztelet Örkény Istvánnak (Bognár József)
Zselici banyalakodalom (Czigány Tamás)

Comments are closed.